Blogg

noimage

Våren har kome til Volda
Hei alle som har purra meg om å fornye og oppdatere denne sida. Takk skal de ha! Det er faktisk kjekt med slike purringar – det viser at nokon kikar innom av og til. Så takk og takk, og her kjem endeleg oppdateringa. Eg startar like godt der forrige side slutta – i 2008.

 

 

Hei alle som har purra meg om å fornye og oppdatere denne sida. Takk skal de ha! Det er faktisk kjekt med slike purringar – det viser at nokon kikar innom av og til. Så takk og takk, og her kjem endeleg oppdateringa. Eg startar like godt der forrige side slutta – i 2008.

 

Og 2008 gav meg ein litt nærvepirrande start.
Eg hadde rydda plass og budd meg på fleire jobbar for Rikskonsertane med «Hele Noreg synger» denne våren. Men så, rett før årsskiftet vart der endringar i timeplan og programform slik at jobbane for våren plutseleg var borte. …litt nærvepirrande for ein freelancer som var van med å ete seg mett kvar dag. Men slike endringar skjer innimellom og ingen skal klansdrast i dette tilfellet. Vil ein vere med på leiken må ein tåle steiken som det heiter. Dette gjeld også for oss som har valgt jobbe som freelancerar.

Vår i Volda

 

Det viste seg etterkvart at det ikkje var så dumt heller; å bli tvinga til å senke tempoet for ei periode. Sjøl om eg elska å vere på tur både med korseminar og saman med den flotte gjengen frå Rikskonsertane, så hadde det gått litt fort i svingane siste året. Når ein sjøl så ikkje har vett nok til å stoppe opp inn i mellom, så får vår Herre (eller kven det no var denne gongen) gripe inn slik at det skjer.

 

Og der vart eit pusterom som gjorde berre godt. Eg fekk samla tiltrengte krefter og kunne nyte desto meir av dei jobbane som fortsatt stod på programmet.

 

Heldigvis, det vart ingen jobbtørke!

 

 


CUBA

 

Ein av desse var å delta på konferansen ”Energiserende ledelse 2008” med KLM-Lahnstein & Kjærre. Konferansen som var lagt til Havanna og Trinidad på Cuba gav verkeleg påfyll med både energi og kunnskap.

 

Lady på turProfessor Harald Knutsen er ein kunnskapsrik og fengslande foredragshaldar, som veit korleis han skal skjenke frå sitt overflods horn.

 

Og Cuba med Havanna og Trinidad er berre uimotståelege. Det er som å kome tilbake til ei anna tid.
Sjøl om der er trangt om både mat og medisinar, så har Cuba klart å bygge eit like godt helsevesen som Norge. Ganske utruleg!

 

Havana gatebildeOg her kling det av levande musikk i nesten kvar en restaurant. Her spelar og syng dei akkustisk til og med, og har ikkje gjort seg avhengige av ledningar og mikrofonar for å bli høyrde enno.

 

På trass av kummerlege forhold verkar det likevel ikkje som om Cubanarane har gløymt kunsten å nyte livet. Oppe i all sin fattigdom har den jamne Cubaner likevel ei verdigheit og sjøltryggheit og eit sosialt overskot som er imponerande.


Det skal bli spennande å sjå kva som skjer no framover med Cuba, når USA begynner å slakke på blokaden. Kanskje blir det eit tap for oss turistane, men eit betre liv for den jamne Cubaner… Det er ialle fall ei herleg øy, og herlege folk!!

 

Og obs – obs!! Vi planlegg ei ny Kulturmix-reise dit i Februar 2010. Så det er berre å begynne å spare, for å hive seg med.
 

 

Fresa y ChocolateKulturmix

 

Appropos Kulturmix: Ein av dei store «dettane» i 2008 var at vi måtte avlyse turen til Kenya i påska. Vi hadde eit bra opplegg og var rimeleg optimistiske for turen, men med auka flyskattar og auka prisar på sjølve programmet i Kenya, vart vi dessverre for få til at vi kunne dra.

 

Dette beklagar eg sterkt til alle dykk som hadde meldt dykk på og som satsa på at det skulle bli tur.

 

Eg håper likevel at de ikkje tok skrekken for nye Kulturmixreiser på grunn av dette.
 

 

 

 

 

TALLINN

 

Heldigvis fekk vi eit kjempetriveleg Kulturmixtreff i Tallin, der nesten 100 stykker frå Noreg, Sverige og Finland sette møte. Her følgjer eit lite bildebrev:

 

Konsentrasjon i alt-rekka
 

 

Vi testar akkustikken
 

Kortrapp
 

Sang over alt
 

Eksotisk middag

 

 

HIT eit steg og DIT eit steg

 

Så vart det ein hektisk vår etter kvart – likevel.

 

Eg fekk møte operakoristar i Kristiansund og vere med på førebuinga til Donna Bacalao av Stig Nilsson og Frode Alnes. Operaen vart uroppført i August og viste seg å bli ein suksess. Den blir sett oppatt i år i gjen – i August.

 

CoverEi ny tur til California vart det også, for å gå opp løypa for neste SKRUK-turné.

 

Og etter landssangerfestivalen i Molde, som var eit definitivt høgdepunkt var det å springe rett frå konserten og sangerfesten til nattbussen, som tok meg til Gardermoen og flyet til Houston i Texas.

 

Der møtte eg Erik Hillestad berre for å dra vidare til Managua i Nicaragua for å møte artisten Katia Cardinal (Prøysen på spansk) som saman med 6 andre musikarar skulle gjere ei ny innspelinga av Misa Campesina. Misa Campesina betyr messe for bønder og vart skriven på 70-talet av Carlos Mejia Godoy. Og på denne cd`en skulle SKRUK innvolverast etter kvart. Innspelinga skulle gjerast både på spansk, og i norsk gjendikting av Erik Hillestad.

 

CD`en vart ferdigjort i august då Skruk spela inn korsatsane i Volda. No er den på marknaden både i Noreg og i Nicaragua. Den norke tittelen vart Messe for Kari og Ola.

 

Elles hadde SKRUK eit frodig år med fleire flotte turnéar. Konsertane på Olavsdagane i Trondheim og på Hareidstemna med programmet ”Dype stille sterke milde” står som nokre av høgdepunkta.

 

Innspeling i NicaraguaSunnivakoret hadde fleire flotte samlingar rundt om i Sogn og Fjordane, og med glitrande konsertar.

 

Til stor sorg for alle oss, og for svært mange som kjenner til Oddvar Stave og hans enorme arbeid for kulturlivet i Sogn og Fjordane, var det at han uventa og brått gjekk bort på hausten dette året. Det var Oddvar som tok initiativet til å starte Sunnivakoret, som består av songarar frå fleire kor i Nordfjord og på Søre Sunnmøre. Sjølv om han ikkje var aktiv songar i koret var han ei eldsjel og inspirator for både kor og dirigent, og han var krumtappen for markedsføringa av både koret og konsertane.

 

Korseminara gjekk sin gang. Trivelege gjensyn med koristar i Namsskogan, Jondal i Hardanger, Hjelmeland i Ryfylke og på Andøya for å nemne nokre. Det er ganske flott å tenkje på synest eg, at med tredve år på reisfot som farande kordirigent og seminarhaldar, så er det fortsatt like artig og spennande å kaste seg ut i eit nytt korseminar. Eg har sett umåteleg stor pris på alle dykk eg har fått møte på seminara mine. Og ei spesiell takk til dykk som har møtt opp att fleire gongar: De skulle berre vist kor inspirerande det er for meg.
 

 

 

 

 

KOR PÅ TOGET

 

Eit interessant eksperiment var det også å skulle sette saman eit kor av deltakarar på den internasjonale konferansen ”Training for Congres” som gjekk av stabelen i Bergen i august. Det som skulle vere min del av eit miniseminar vart halde på toget mellom Oslo og Bergen. Lydeknikarar og Per Arild med sitt elpiano i ei vogn, medan eg for springande mellom to vogner for å halde songen i gang …så no har vi prøvt det også. Og det likaste er at det var morro!
 

 

 

AZERBAIJAN

 

I august vart det ny tur til Azerbaijan, og nytt møte med Mr. Siyavous Kerimi, rektor ved det najonale musikkonservatoriet i Baku. Det vart gjensyn med mange gamle venner. Nokre av dei har eg kjent i snart 15 år no. Første tur til Azerbaijan for min del var i mars 1995.

 

Mykje har forandra seg på desse åra. Oljen har gjort underverk der på same måte som i Norge, og velstanden kjem meir og meir til syne der som her. Det vart eit gjensyn frå forrige tur med byen og folket i Lankaran også.

 

Lankaran

 

 

KULTURMIX NEW ORLEANS

 

Og så var det haustens store høgdepunkt: New Orleans! Første Kulturmix til New Orleans etter Katarina. Her vart det også gjensyn med gamle vener, og nye bekjenskap vart oppretta. Det å kunne få ha Sjømannskirka som base er berre ubeskriveleg verdifult for desse turane. Ei stor takk til heile staben der, med eit ekstra rungande hurra for Vidar som opp i alt det andre han måtte ta seg av, sto på for oss. Heile tida. Tusen takk Vidar!

 

Big AlDet var godt å få oppleve at New Orleans fortsatt er New Orleans.


TC var seminardirigenten vår denne gongen, og han tok oss med inn i sine lokale miljø både i kirka si og i famile- og vennekrets på ein måte som var både inkluderande og utfordrande.


Stor takk til Jan Inge Melseter også, som med sitt kontaktnett åpna dører for oss til eksklusive opplevingar, som f.eks det at songarar frå Kulturmix fekk synge saman med orkesteret i Preservation Hall. Det er det ikkje mange andre kor som kan skryte på seg.

 

 

 

Og sist men ikkje minst: den største takka går til vår kjære Anne for ryddig og god administrering av turen, og til heile gjengen som var med og gjorde Kulturmix New Orleans 2008 til ein sann fest!
 

Gruppebilde

 

Og OBS! OBS igjen! Vi planlegg ny tur til New Orleans hausten 2010. Då er det også planen å besøke ein Cajun-by ca 3 timars busskjøring frå New Orleans. Der er det Cajunfestival kvar laurdag. Året i gjennom. Og vi ha fått kontakt med nokre av musikarane i byen. Så kryss av i kalenderen og få det med når tida kjem.

 

Gode opplevingar og minner frå eit flott år blanda seg etter kvart med lyder frå finanskrise og sprikande spådomar om den økonomiske framtida for både folk og røvarar. Og med skyer i horisonten, gjekk sola ned over 2008.


 

Prots 24. mai 2009

Publisert 24.05.2009 Skriv ut artikkelen Bookmark and Share

Reporter :  webmaster
Source : 


 • Mai 2010
  Mai 2010
  01.07.2010
  2009 var eit spennande år på mange måtar. Kva ville året bere med seg av godt og gale? Kva ville f eks fredsprisvinnaren Obama klare å utrette, som president i det mest innflytelsesrike landet i verda? Korleis ville den finansielle uroa som drog seg til i 2008 utvikle seg? Ville vi merke noko av dette her i Norge – og i Volda f.eks?
 • 2008
  2008
  01.11.2008
  Sommeren og hausten 2007 har i likheit med våren vore spekka med flotte opplevingar og spennande program. Og 2008 kom før ein fekk snudd hatten. Enten kjem tida raskare no enn ho gjorde før slik mor mi påstår, eller så har eg blitt seinare på avtrekkaren.
 • x